28 juli 2007

shang tiu hai


du sidder derhjemme og tænker på at tage dig en håndskåret spegepølsemad på hjemmebagt rugbrød med fedt under og måske en lille lørdagsøl til. og en bette verbenasnaps?

jeg sidder i the lobby lounge med en dobbelt GT efter et bad og kjoleskift. bagefter skal jeg spise med kniv og gaffel på hotellets steakhouse. slut med pinde for denne omgang.

jeg ville hellere ha en rugbrødsmad.

til sagen.

sag 1. disclaimer: dette er ikke en fyldestgørende beskrivelse af Shanghai. dette er mit udvalg af oplevelser på en femtimers vandring i en lille krumme af byen, der kaldes 'det kinesiske kvarter'. eller 'det gamle Shanghai'.
det siger lidt om farveladen.

sag 2. jeg har udeladt beskrivelser og fotos af gamle mænd, der står i kø for at få vejet deres indsamlede pap. jeg fortæller heller ikke om gamle tandløse, forhenværende familiemødre, der opretholder livet ved at tigge og drikke isterninger af de papbægre fra McDød, som turisterne smider ud. jeg fortæller slet ikke om hvordan jeg først afviste sådan en morlille med det sædvanlige håndfaste smil, mens jeg drak cola og røg cigaretter i skyggen. og derefter gav hende en femmer inden jeg gik.
jeg fortæller ingenting om magre kattekillinger. du får heller ingen billeder af dem.
så er det sagt.
det kan være hårdt at være til i verden. for min part har jeg set det hårdeste her i Kina, i Centraleuropa og i Mellem- og Sydamerikanske lande. og jeg har svært ved at placere de iagttagelser her på vampyrpingvinen. så bliver det i hvertfald i et selvstændigt indlæg engang. det er imod min indre stemning at blande dobbelte gintonics i ambient atmosfære sammen med karatbarskerter.

sag 3. jeg er ked af at du ikke får lugte og lyde med i det efterfølgende, hvis du orker at kigge med. de udgør mere end halvdelen af oplevelsen.

sag 4. det ser ud til, at mit højre ben er slidt lidt ned. selvom jeg har gjort hvad jeg lige kunne for at rette op på linierne, beklager jeg, at du må holde hovedet lidt på skrå. uden at få hold i nakken.

sag 5. jeg gik ud af hotellet med solbriller og parasol og fik fumlet så meget med metrobilletten på den ikke-engelsktalende station, at jeg måtte tage en taxi i stedet for.
turen var, som sagt, bestemt til at gå til det gamle Shanghai. nærmere bestemt Yuyuanbasaren. ville du ikke også have valgt det, hvis du havde haft én dag? ikke at jeg skulle handle dér, jeg gider ikke prutte om priserne (sjællændere, du ved), undtagen hvis det bliver virkeligt vigtigt, hvilket ikke sker så tit. men basar- og markedsstemninger, det kan vi li.

da jeg blev sat af, satte jeg mig lige ned og fordøjede de spritnye treetagers betonbygninger, inden jeg penetrerede selve basarområdet.

og så op og stå og afsted.


det mindede gevaldigt meget om Bakken. bare meget nyere. de fleste bygninger er opført indenfor de seneste år.
og jeg var ved at blive noget visuelt og auditivt hårdkogt på den indre opkørte måde, da jeg pludseligt stod foran Glædens have (Yuyuan) fra midten af 15hundredetallet. Pan Yunduan lod anlægge denne perle af en sydkinesisk have til sine forældre og det var jeg glad for i dag.
pulsen gik ned med et brag.

det var ikke så svært at undgå alle de kinesiske charterturister, når jeg gerne ville fotografere


og i flere minutter ad gangen var der helt stille.

jeg fik også fordybet mig i en lille smuk udstilling af tre gamlinges fabelagtige akvarelkunster, som ikke måtte fotograferes (bare jeg ikke havde spurgt.).
et stille bad for sjælen.

bagefter var jeg rustet til at se, hvad der i øvrigt befandt sig bag kulissen. og så fandt jeg sørme det gamle Shanghai.


du må selv tilsætte lugten. en cocktail af rådden mælk, gæret tis og naftalin.
Shanghai er et surreelt sammensurium af opbygning og nedbrydning.

højhusene hedder navne som The Golden Tower of Finance og Capitalland. Mao må rotere i sit mausolæum mens Deng Xiaoping klapper i hænderne.
jeg mødte forresten formanden.


til slut endte jeg på havnefronten.


i min Turen går til Kina fra 2006, er der et billede af den højeste skyskraber på den tid. 420 meter høj fordelt på 88 etager til venstre for Auorora.

i dag ser her sådan ud - fra en lidt anden vinkel; til højre for Aurora.

hvis Jinmao, som den hedder, stadigvæk er den højeste, er det vist kun et spørgsmål om tid.

det er lørdag og henunder aften.
pigerne hang også ud.og jeg nød scenariet og en lille øl på en forbipasserende bar.

der sejlede alt muligt i havneløbet. også en reklame.

på vej tilbage gik jeg gennem en børnevenlig park, hvor drenge spillede - hvad søren hedder det nu? - djævlespil?

og så var det ud og vifte en taxi og hjem og tage et bad og en frisk kjole på. og nu vil jeg have en bøf. og bagefter vil jeg op på 14. og oploade billederne. det tager et par timer. man skulle næsten tro, at der sad en starut et sted og godkendte dem undervejs.
så du er nok snarere igang med lørdagskylling end spegepølsemad, når jeg har nusset mig færdig.

i morgen tidlig flyver jeg hjem.
hjem til Claus.
og Mads og Misse.
og nyklippet hæk.
og sommerferie lige om snart.

den er pingeling.

12 kommentarer:

Anonym sagde ...

Velkommen hjem på forskud!

Jeg har jo levet sammen med en mand, som er bidt af en gal asiat og jeg har også selv en vis fascination af kontinentet. Mit indtryk er, at det i høj grad er her, modsætningerne mødes og lever side om side fra det mest moderne, rige og højteknologiske på den side - og den allerdybeste fattigdom og nød på den anden.

Sådan er det vist bare. Måske er det sådan noget yin & yang-hejs...

Liselotte sagde ...

Åh... jeg har været helt tavs gennem hele denne her rejse, men jeg har fulgt den. Suget kraft og saft af billeder og ord.

Regitze, du er så god til at fortælle. Tusinde, tusinde tak :-)

God rejse hjem. Selvfølgelig glæder du dig.

Anonym sagde ...

Ja, her sidder man så på kontoret lørdag aften, ør i hovedet efter en hel dags læsning og svedig efter at have været ude at løbe i Risskov. Man læser blogs og overvejer at tage en lørdagsøl (Rød Tuborg sæføli), mens man ser billeder taget af en vis vampyrpingvin, der ynder at skabe misundelse og rejselængsel hos sine medbloggere, med sine beretninger fra de mange spændende steder hun kommer :-)

Anonym sagde ...

Tænk at kunne komme hjem til en nyklippet hæk. På vores matrikel er det af en eller anden grund altid mig der klipper den ... [et misundeligt suk lyder højt]

God ferie.

Sifka sagde ...

Det her er en så helt anderledes måde at opleve på, tak for en spændende tur og god rejse hjem.

Suzy Q sagde ...

du er fantastisk til at fortælle. Hvis du ser en svedig dansker der taler flydende kinesisk og ser ud som om han er på hjemmebane, og har en flok danske turister efter sig, så hils lige min svoger :) han kommer hjem på mandag, siger de.

Anonym sagde ...

God tur hjem. Du kommer med det gode vejr.

Og tak for turene. Selv om jeg ikke får skrevet, bliver der fulgt med. Og nydt :)

Anonym sagde ...

Også det, du valgte ikke at skrive om, gjorde indtryk. Den bedste sightseeing, jeg har deltaget i til dato.

Imponerende, at du kunne klare dig med et par timer til uploadningen ...!

GoodKnight sagde ...

tak for rundturen Skatter.... ses om lidt

Anonym sagde ...

Ja, du er god til at fortælle, Regitze, tak!

Anonym sagde ...

De øverste billeder, fik mig til at tænke:" Godt man ikke er drage, og skal lande mellem de spiddende tage".

Anonym sagde ...

Velkommen hjem, og tak for rejseberetningerne.