11 juli 2007

hindbærkvide

når der nu ikke er nogen, der gider holde Projekt hus, må jeg gentage mig selv her.
dette er i det hele taget en periode for gentagelser, gentager jeg. både billeder og tanker er gennemsyret af genbrug. bare det ikke er en ring, der er sluttet.

tilbage til kvide et:

jeg sidder bag flueplettede vinduer og kigger ud på myriader af hindbær.
hver morgen spiser jeg knækbrød med hindbær på geled.
hver aften ryster jeg patentglas med hindbær i vodka.
men de myldrer rundt på buskene og jeg kan ikke følge med.

vi er født med en fejl her i huset. vi har ingen dessertmave.
kage kan være godt, men vi glemmer at spise dem.
syltetøj er godt, men jeg har ingen opskrift, der overgår dem alle.

hvad ville du bruge tre trilliarder hindbær til?
nu?

13 kommentarer:

Dana Watsham sagde ...

I poser. I fryseren. Så kan man lave etellerandetlækkert når det er mørkt og koldt og januar udenfor.

Les og Sammy sidder i baggrunden og kommer med masser af forslag - men da de begge to har hele munden fuld af desserttænder, kan du nok ikke bruge deres forslag til så meget.

Personlig er jeg til hindbærmarmelade uden så mange dikkedarer:

1½ kg hindbær
½ kg sukker
reven skal og saft af 1 limefrugt
- hældes i en stålgryde (ikke aluminium - det kan smages!!) og varmes langsomt op til bærrene safter og sukkeret er smeltet.
Når det lige knap koger røres 2 tsk Rød Marmelit (geleringsmiddel) ud i 1 spsk sukker og kommes i gryden mens der røres forsigtigt, så bærrene ikke blir helt moset.
Let kogning til det tykner, og hæld på Atamonskyllede (eller ovnsteriliserede) små glas, som lukkes med det samme og køles af.
Hvis man rører forsigtigt nok, kommer der til at være kvarte og halve bær, som 'svæver' i stærkt pink syltemøj.
Vidunderligt til en lagret camembert, eller på toppen af en portion is.

Regitze sagde ...

såDana!
jeg har lige jaget Claus i fryseren for at trække en af enggårdens suppekyllinger op og trækker så selv i plukkemode.
så skal der marmelades.
og Les og Sammy kan bare komme an, faktisk. især hvis de kender nogle gode tærter. de der fra Irma smager jo egentligt godt.. og så kan de vel fryses.
I er nogle himbærperler.

Regitze sagde ...

og den der med de ovnsteriliserede glas var smart! sådan bare fuld skrue i et kvarters tid?

Dana Watsham sagde ...

110 grader varmluft i en halv time.

Tærter er godt (eller som Les siger, "nuthin' like a gal who knows her tartin'!" med et glimt i øjet). Vi laver en bund her i hytten med dogme-muesli, smeltet smør, lidt salt og en teske sukker - bager i et kvarter - topper med bær og bager igen, så de skvatter sammen - drypper gavmildt med honning og drysser med kanel eller vanilje, og topper op med bær igen.

Serveres lun med mager creme fraiche og finthakket citronmelisse. For slet ikke at forglemme en kop stærk kaffe .... for pokker, nu blir jeg lækkersulten!

Suzy Q sagde ...

Jeg ELSKER himba.

Anonym sagde ...

De bedste vokser i Kallumborg.

Anonym sagde ...

I en tærte eller i poser i fryseren - og så som fyld i lagkager.

Og yogurt, isterninger og hindbær i blenderen til en softice agtig konsistens - det er heller ikke dårligt.

Andrea sagde ...

Frys et hvert overskud og betragt dig selv som en rig kvinde, nu om stunder tør ingen jo købe dem frosne efter skandalen med de polske fækaliebær.

Men hvis du alligevel skal i gang med at sylte, så lav noget hindbær chutney - noget med, løg, chili og tomat. Godt til kød.

Lav hindbæreddike - bær skal ligge i æbleeddike i mindst to uger og derefter sis. Fantastisk til salatdressing.

Nu hvor du har dem friske, er de også gode i salsa - igen med lidt tomat, chili, løg, agurk, mynte og/eller koriander. Finthakket - nemt hvis man har en foodprocessor af en art, ellers i gang med kniven.

Til grillmad. Til at dyppe majschips i.

Skal jeg blive ved?

HindbærSAFT - kog for fanden kog.

Som hurtig morgenmad i en smoothie.

Mit udbytte i år - ET bær - nydt med en skefuld græsk yogurth.

Anonym sagde ...

Ny overskrift: HINDBÆRKVINDE

Anonym sagde ...

Kog dem - put saften på flasker - bland det med ribs- og solbærsaft og lav den dejligste grød til vinter. Det er Dansk det er dårende dejligt det er RødGrød og den skal spises med phloede....Yummie

Anonym sagde ...

Him-ba, Him, Him-him-ba-him-ba, Him-ba, Him, Him-him ...

Danses til melodien kæng-kæng-gu, kæng-kæng-kæng-gu-ru, kæng-kæng-gu ...

Pure summer salsa!

capac sagde ...

Her kan vi købe 250 gr. hindbær for en mindre formue. Glæd dig over din rigdom, og lad fuglene, sneglene og de andre dyr fråse i de røde bær. Don't worry... :-)

Regitze sagde ...

tusind tak, Ladies'n'Gentlemen!
fryseren fyldes langsomt men stadigt.

Dana-marmelade og Les-tærte
Fru Greenske yoghurtisfristelser
Husejer chutney, eddike! og salsa
og Anonym rødgrød med phloede
og - der er slet ikke bær nok..

fra problemisk bekymring til udfordrende glæde på tre sekunder.
tak alle! også for medmadglæde og jeg tror vi udfordrer Kallumborg, Uffe!
og jæp, Capac. sådan skal det være. det er overskudsglæde. havens fugle og himlens snegle frådser med os. vi er rummelige, do:)

glæde.