10 august 2008

jeg har en hane at plukke med dig


regnen har slået hårdt ned på paradehusets tag det meste af natten.
Carlo, Rasmus og Alfred har holdt galekonkurrence siden kl 3.
jeg drømte, at jeg klaprede rundt i træsko på brosten i gyder og fangede hanekyllinger. omgivet af bindingsværk og svalegange.

af de elleve høns har vi fire unghaner. Carlo tog têten inden han var kommet ud af papkassen og kunne have fortsat som flokkens leder en rum tid endnu, hvis han havde spillet sine kort fornuftigt.


man må ikke grine af en alfahane, men stive haneben og rituel dans er underholdende. desværre er han så overrumplet af sine hormoner, at det giver sig udslag i decideret mishandling af hønerne. de gider ikke blive trukket i fletningerne hele tiden. og er han en ballademager nu, siger sagkundskaben, at han kun bliver værre med alderen. det ender med, at jeg får en spore i nakken.

Rasmus er den flotteste af de fire fyre og den, der kommer nærmest idealet af en dværgfaverolleshane. sort bryst og grøn metalglans som en nypomaderet rockabilly.


adfærdsmæssigt lægger han sig desværre lidt op ad Carlo efterhånden, så han står på vippen. med mindre han tager sig sammen, når Carlo ligger og simrer i gryden.

Alfred er stor. og pæn. og anonym. jeg har ikke set ham banke damerne endnu. måske har han et godmodigt sind.


men han er ikke særligt spændende. med mindre han tager sig sammen, når Carlo er spist og Rasmus ligger og simrer i gryden.

og så har vi vores lille Ferdinand.


ham, vi en rum tid troede, var en Isabella. han triller rundt og er veninde med hønerne og siger ikke en lyd. jeg ville ikke blive særligt forbavset, hvis han gik med i redekasserne, når de begynder at blive interessante om nogle uger.


udseendemæssigt er han ikke noget at bygge videre på, dertil er han alt for kedelig og grå. men når Carlo og Rasmus er spist og Alfred ligger og simrer i gryden, kunne det være, han trådte i karakter og blev den galanteste tropsfører på vestegnen.
jeg hørte engang om en hane, der holdt solbærgrenen ned, så kyllingerne kunne nå bærrene.

hanerne har samme far som hønerne, så han skal kun bruges til en enkelt generation. men derfor kan man jo godt øve sig i at gøre sig umage.


se. det er væsentlige tanker at sidde at gøre sig på en grå, regnvåd søndag.
der skal tages en beslutning.
nu.
hvad synes du?

12 kommentarer:

Andrea sagde ...

I gryden med Carlo til en omgang hustrumishandler suppe.

Og så håber jeg da, at Rasmus tager ved lære, for han er godt nok en flot krabat.

Kunne ham der Mads ikke give lektioner i galant opførsel?

Anonym sagde ...

Jamen altså! Dejlige billeder og dejlig text.

En skovløber sagde til mig at alle børn eller rettere mennesker burde have tid til at se på hønsene og lære noget af det.

Det forstår jeg meget bedre efter at have læst denne beretning.

Holde grenen nede for kylle! Ja, sådan.

Derfor kan man jo godt fyre op under suppegryden; men man får måske et andet forhold til adfærds"mønstre" og kønsroller.

Regitze sagde ...

ja, Andrea. jeg tror også, vi holder fast ved den slagteorden. man har jo en adfærd, til man tager sig en ny.
Mads er lidt bange for hønsene og blander sig helst helt udenom.
det er nok meget fornuftigt.

Regitze sagde ...

ja, Donald - man kan genkende en hel del af os selv i hønsene. både hvad angår den biologisk betingede adfærd og de højstrangerendes personligheder.

og så er der anarkisten Kaj. hun blæser hierakiet et lang march.

Sifka sagde ...

Uha da, jeg er fra København, den slags beslutninger er vist for svære. Men du har Danmarks mest skønne høns og Mads, høne og hane med rumperne i vejret er ubetaleligt:) Humørspredning i guldklasse.

Regitze sagde ...

ja, de spreder, Sifka:)
det er ikke nogen let beslutning.. den kan jo ikke lige tages om.

men uanset hvad, skal de nok smage godt.

Anonym sagde ...

Af med knoppen og op i suppen!

Carlo kan være glad for, at han ikke bor hos mig - jeg synes, I udviser en forbilledlig tolerance overfor hans nattegaleri.

Det bør han tænke lidt over.

Lene sagde ...

smagte Carlo godt :-)

Du er min nye hønsefotograf, jeg er vild med de billeder :-)

Anonym sagde ...

Behold du blot den lille sidste. Den er godt nok ikke lige efter bogen rent farvemæssigt; men det er jo egentlig ligemeget.

Udvælgelse af hane er en vigtig sag.
"Tyren er den halve hjord."

Anonym sagde ...

Se på det som en symbolhandling: Avliv dem av hankjønn som plager kvinner. Ingen tortur, smerter eller annen faenskap - bare kutt hodet av dem rent og pent, trekk pusten og tenk: Kunne jeg bare...!!!

Jeg burde nok sensurert meg selv i dag, men dette kom altså fra hjertet. Kanskje skyldes det overdrevent avislesning. Det er så mye der ute som roper på en markering.

Anonym sagde ...

Til(blækklat!)lykk(blækklat!)e m(blækklat!)ed dag(blækklat!)en kæ(blækklat!)re søst(blækklat!)er

:)

Anonym sagde ...

- Det farmer sagde :)

*håber at bliver inviteret når der skal spises*