13 maj 2006

sikken voldsom trængsel og alarm


vi kiggede til bierne i går. det er helt fantastisk, så travlt de har nu, der er en leben af den anden verden.
bier ud bier ind. de på vej ind, har pollenbukser på så tykke som grøndlandske fangeres sælskinds. andre flyver i rutefart mellem dammen og stadet med vand til honningproduktionen.

det summer i trugstadet fra alle ventilatorbierne, der sørger for en behagelig temperatur.

flere af rammerne er allerede så tunge af honning, at vi siger årh! når vi løfter dem. denne gang så vi yngelceller og droneceller. sidstnævnte fjernede vi nogle af, for at holde dronerne i ave. der skal være nogle droner, for at familien er i balance - men ikke for mange. dronerne er hanbier af ubefrugtede æg. deres funktion er at parre sig med dronningen. punktum. dronecellerne -og de voksne droner - er meget større end de andre.

vores familie lever så tæt, at vi besluttede at sætte endnu et magasin med tre rammer på toppen, adskilt af et dronningegitter. gitteret er smart. med det som etageadskiller sikrer vi, at dronningen bliver i underste magasin og lægger æg fordi hun er for stor til at passere tremmerne. det øverste magasin bruges så udelukkende til honningproduktion.

varroaindskudsrammen var 1/3delt fyldt med celler efter at ha stået der i tre dage.

summa summarum. de har det stadigvæk godt.

som et lille kuriosum kan nævnes, at Claus lærte at tage hat på. en bi i håret ender skidt for begge parter.

7 kommentarer:

Liselotte sagde ...

Jeg får helt lyst til at have bier, men jeg tør ikke. Min familie er biforskrækkede i en grad, der er lattervækkende, men belastende, så jeg tror vi dropper det ;-)

Pøj, pøj med produktionen !

susling sagde ...

Ka' desværre ikke implementere bier på altaner. Men finder personligt bier FASCINERENDE (sagt på samme måde som Johnny Margrethe) Glæder mig til at følge dem (bierne) long distance..

Regitze sagde ...

ja, det er dig, der kender din familie, Liselotte. men jeg er forbavset over, hvor mange der tager fejl af bier og hvepse. og de fleste har haft triste sammenstød med hvepse. de færreste er blevet stukket af en bi, med mindre de har klemt på den.

et udendøres hvepsetrick: fang en hveps i et omvendt glas, og lad det stå på bordet. så sender den signaler til de øvrige om at holde sig borte. slår man en hveps ihjel kommer hele klanen jo.

Regitze sagde ...

jamen Susling. et sted i indre by er der en kvinde, som holder bier i et loftkammer og har gjort det i årevis:) ok. der går nok et par pæonpotter på et træk, hvis man ikke har botanisk eller Ørsteds lige ved hånden.

GoodKnight sagde ...

din familie er ikke biforskrækkede, de er med 100%garanti hvepseforskrækkede.... og kender ikke forskel. For det er der i den grad. Hvepse er nogle hysteriske banditter, bier er mest bare rare, hvis du kan lade være med at sætte dig på dem, eller stikke hele hovedet ned i bistadet, mens man rumsterer med deres dagligstue

Farmer sagde ...

Bierne her er også i fuld gang.
De har haft en dejlig uge.
Der må blive mirabeller og moreller i mængder i år.

Regitze sagde ...

ja. også her Farmer. de ligner børnene i Flugten til Amerika:
med sukkerkugler det hagler og sner. og regner med limonade.

de har traaaavlt.
det har vi også. men vi sætter os på en skammel og kigger lidt hver dag. og blir lidt klogere.